Ohsemnow

" Everything is Ohsem "

Tuesday, 21 January 2020

Jamuan Makan Besar CNY2020 Yang Lazat dan Meriah Hanya Di Grand BlueWave Hotel Shah Alam

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera


Sekejap je rasa kita baru sambut Tahun Baru 2020, dan kini tidak lama lagi Tahun Baru Cina pula bakal menjelma, wah.... seronok cuti lagi...hehehe

Bagi yang balik ke kampung tu moga semuanya dimudahkan urusan dan baik² saja, dan tidak ketinggalan juga bagi yang sambut di bandar moga semuanya happy² saja.


Makan besar memang wajib bagi kaum Cina ketika Sambutan Tahun Baru, masa ni lah mereka semua ahli keluarga Berkumpul untuk meraikan bersama, saat indah yang mendamaikan.

Bagi yang Inginkan keselesaan, rasa yang lazat dan sedap aku cadangkan untuk korang yang tak tahu nak kemana untuk Jamuan Makan Besar bolehlah ke Restoran Tung Yuen, di Grand BlueWave Hotel Shah Alam.


Pada tahun ini, untuk menambah kemeriahan musim perayaan, Restoran Cina Tung Yuen di Grand BlueWave Hotel Shah Alam mengalu-alukan ketibaan Tahun Baharu Cina 2020 dengan aneka masakan yang lazat sepanjang bulan Januari 2020 sehingga bulan Februari 2020.
Ianya disediakan oleh chef khas dalam masakan cina yang diketuai oleh Chef Patrick Ng.


Makan besar tidak lengkap tanpa hidangan Yee Sang. Ia merupakan hidangan tradisi yang menjadi simbol kepada nasib yang baik, kesihatan dan kekayaan. Oleh itu, Auspicious Yee Sang Selection sememangnya perlu dinikmati ketika berada disini. Terdapat tiga pilhan Yee Sang yang boleh dicuba iaitu

  1. Yee Sang with Sliced Abalone and Salmon Fish, 
  2. Crispy Fish Skin, Yee Sang with Salmon Fish and Crispy Fish Skin 
  3. dan juga Vegetarian Yee Sang. 

Dengan Harga yang Sangat Berpatutan iaitu RM40.00+.

Selain itu, anda juga boleh menikmati makan besar bersama ahli keluarga sempena perayaan yang penuh makna ini dengan memilih set Deluxe Prosperity Treasure Pot Packagae – Prosperity Delxe “Lo Hei Poon Choy” Special.

Untuk set ni, korang akan dapat merasai menu-menu lazat seperti 
  • Yee Sang with Salmon Fish and Crispy Fish Skin.
  • Double Boiled Chicken Soup with Madagascar Coconut and Black Garlic.
  • Halal Deluxe “Lo Hei Poon Choy”.
  • Baked Fish Fillet with Salted Egg Yolk and Milk.
  • Stir Fried Hong Kong Seasonal Vegetable with Whole Garlic, Eight Treasure.
  • Dried Oyster.
  • Fragrant Rice in Lotus Leaf dan Mixed Fruit Platter.

Set ini ditawarkan dengan harga RM1188.00+ setiap set.

Satu lagi set yang ditawarkan sempena Tahun Baharu Cina kali ini Auspicious Good Luck Set Menu. Set ini mempunyai lapan jenis hidangan termasuklah 
  1. Yee Sang with Salmon Fish and Crispy Fish Skin, 
  2. Double Boiled Chicken Soup with Madagascar Coconut and Black Garlic, 
  3. Crispy Boneless Chicken with Roast Sesame Paste, 
  4. Fried White Shell Prawn with Mayonaise and Crispy Fried, 
  5. Steam Red Garoupa with Black Ear Fungus and Premium Oyster Sauce, 
  6. Braised Black Mushroom, 
  7. Baby Abalone and Fish Maw with Brocolli, Black Pepper Fried Rice with Chicken,
  8. Chilled Sea Coconut with Sea Bird Nest (Seaweed Jelly) and Lemon. 



Auspicious Good Luck Set Menu ini berharga RM1288.00+. 

Menu promosi Tahun Baharu Cina yang amat menyelerakan ini boleh didapati di

Restoran Cina Tung Yuen, Aras 1 bermula 15 Januari 2020 sehingga 15 Februari 2020 


Waktu Operasi

dari jam 11.30 pagi sehingga 2.30 petang bagi sesi makan tengahari manakala untuk 

sesi makan malam, ia bermula dari jam 6.30 malam sehingga 10.30 malam. 


Untuk maklumat lanjut dan tempahan, sila hubungi Telepemasaran di talian 03-55111833 sambungan 2723, 2724, 2606. 



Boleh juga                            email ke telemarketing@bluewavehotels.com.



Layari laman sesawang kami untk maklumat lanjut di www.bluewavehotels.com.





Monday, 16 December 2019

Sabtu Malam di Royale Songket @ Grand BlueWave Hotel Shah Alam

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Aku memang seorang yang jenis kuat makan dan suka cuba pelbagai variasi makanan tak kisah kat mana aku pergi.

Lagi² kalau makanan yang ala² street food mcm tu, best best.

Baru² ni aku ada cuba makan malam kat Restoran Royale Songket @ Grand Bluewave Hotel Shah Alam.



Diorang lancarkan gaya makan buffet ala² seperti street stall "gerai" macm tu, dimana bagi aku sangat menarik.



Hanya pada setiap hari Sabtu sahaja  sepanjang bulan Disember korang boleh cuba makan malam ala² gerai kat sini, baru ada rasa exclusive gitu.




Sebaik saja aku melangkah masuk di Royale Songket aku disaji dengan haruman masakan dari Stall Arabic Tent bau wangi dari daging kebab yang dibakar cukup menaikan selera wooow dia punya Shawarma serius sedap, lagi makan dengan roti pita xpun roti naan.







Terdapat 10 gerai yang menampilkan konsep berbeza bersama pelbagai jenis masakan dan kudapan yang sedap² sebab setiap stall ada makanan yang berbeza.

Stall Arabic Tent
Stall BlueWave Delicacies
Stall Night Hawker
Stall Little India',
Stall Texas Ranch
Stall Penang Street
Stall Italian Corner
Stall Nyonya Street
Stall China Town
Stall Sup' dan 'Dessert Corner'.


Bagi yang minat makanan barat ada gerai yang saji Foot Long Sausage dan Piza di gerai Texas Ranch.




Manakala Pasta E-Olio, Sos Bolognese dan Bebola Daging Keju Berkrim pula disediakan di gerai Italian Corner.

Dia punya sosej memang panjang dan serius sedap...lagi² kalau makan dengan Bebola Daging Keju yang berkrim....perghhh layan wei.

Yang paling menarik minat aku adalah gerai Penang Street sebab ada Awek cantik ehhh... ehh sebab ada Rojak buah... serius sedap. Masa ni aku pergi dengan Blogger tersohor Fadzil Ahmad, memang best makan² sambil borak dunia blogging.






Memang meriah masa kami makan malam disini, rata² semua chef dan staff sangat peramah rasa sangat selesa.




Bagi menambah lagi kemeriahan bufet malam bertemakan gerai-gerai, masakan India juga ditawarkan di salah sebuah gerai iaitu gerai Little India.











Antara menu disitu ialah Roti Canai, Vadei, Marukku, Dhall, Kari Ikan, Kari Kambing, Kobis Goreng Kunyit, Daging Hitam, Ayam Goreng Berempah, Sambal, Papadom dan Nasi Putih.

Rasai snek dan masakan kegemaran Malaysia di gerai Penang Street, Nyonya Street, China Town dan gerai Sup.




Bagi mereka yang menggemari masakan Cina, nikmati Dim Sum, Chinese Pancake dan Mee Wanton di gerai Chinese Town.




Selain itu, korang juga boleh mencuba masakan di gerai Nyonya Street yang menawarkan Laksa Nyonya Melaka. Di gerai Sup pula, terdapat Sup Tulang Daging Tetel dan Szechuan Crab Meat Soup.


Aku memang penggemar pencuci mulut dan kat Royale Songket ni dia punya pencuci mulut memang perghhh sedap baq hang. Antara pilihannya termasuklah Air Batu Campur Leleh, Ice Cream, Bubur Jagung Manis dan Aneka Kek, kek dia semua sedap².










Untuk maklumat lanjut dan tempahan sila hubungi di talian 03-55111833 sambungan. 2723, 2724, 2606 atau hantarkan email ke 


Harga : RM 69.00+ Dewasa
RM 34.50+ Kanak-Kanak (4-11 tahun).








Monday, 9 December 2019

VM2020 Photo TreasureHunt Lembah Bujang

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera

Baru² ni aku ada sertai program VM2020 Photo TreasureHunt  Dijemput oleh Tourism Malaysia Wilayah Utara melalui pejabat cawangan nya di negeri Kedah.




Bermula di Muzium Arkeologi Lembah Bujang, para peserta terdiri dari photographer, pengamal media, dan lain² agency.



Setiap ahli kumpulan diwakili seoarang photographer dari Canon bertujuan untuk snap gambar sepanjang aktiviti dan seorang jurupandu yang mengandalikan kereta Mercedes Benz untuk membawa peserta ke destinasi yang ditetatapkan.



Selesai pembahagian ahli kumpulan, semua peserta diberikan soalan yang akan membawa mereka ke petunjuk dan soalan seterusnya, bagi aku soalan dia memang sangat kreatif dan mencabar otak.



VM2020 Photo TreasureHunt ini berlangsung selama 2 hari 1 malam, pada hari pertama kebanyakan aktiviti tertumpu di kawasan Lembah Bujang seperti di Sungai Batu dimana kami diberi tugasan untuk merakam video pendek mengenai Tapak Arkeologi Sungai Batu.




Balik ke Muzium Arkeologi Lembah Bujang, disini kami diberikan soalan yang mana semua jawapannya berkaitan tentang sejarah dan informasi yang terkandung disini.
Fuhhh dia punya soalan betul² mencabar otak betul2 nak bagi kita fikir dengan kritis.

Masa yang dihabiskan di Muzium Arkeologi Lembah Bujang agak lama, dari dalam sehingga lah luar Muzium, bab yang paling penat ialah kira jumlah anak tangga dari bawah hingga ke puncak...fuhhh aku sampai naik turun tangga 3 kali nak pastikan jawapannya betul (114) anak tangga.




Destinasi seterusnya kami ke Bakau Hijau kat sini kami kena buat tugasan tangkap ketam nipas guna bubu, ikat umpan dalam bubu dan campak dalam paya, biasalah adat memancing ni, kalau bertuah cepat lah dapat, Alhamdulillah kami hanya tunggu dalam masa 15 minit sahaja untuk naikkan seekor ketam.






Tugasan masih belum selesai, sebab kami kena ikat ketam sebiji seperti yang diarahkan oleh penjaga chek point...dah sudah..hahahah, ketam nipah ni agak ganas fuhhh mencabar... sangat mencabar nak ikat ketam ni, Alhamdulillah berjaya ikat walaupun tak sekemas seperti contoh..hahaha kesian ketam tu.

Selesai tugasan ketam, kami kena siang Tiram segar yang dibela di sangkar, bab ni bagi aku sangat mudah...hahahahah sebab aku mmg dah biasa siang Tiram, bukan hanya siang kami kena makan Tiram tu segar....




Benda mudah tak jadi masalah, kami kena siang dan makan 8 ekor Tiram, dalam masa 15 minit je aku siap siang kesemua Tiram, dan telan 7 ekor Tiram, lagi seekor ahli teammate makan, no big deal.




Petunjuk dan soalan seterusnya bawa kami ke Kompleks Pelancongan Hutan Paya Laut Sungai Merbok disini soalan semua berdasarkan info yang ada disini, cuma biasalah Treasure hunt kan...soalan kena lah bombastik baru sel² otak ni berhubung, kebetulan pulak pada masa tu ada kenduri...ahahah jadi memang nampak sangat meriah lah..dengan kereta Merc berderet bagai.. hahahha it was so fun.






Kat sini tugasan dan soalan semuanya berkaitan dengan kehidupan yang ada kat situ, dia punya soalan boleh tahan mencabar dan yang paling tak boleh lupa senaraikan 60 penduduk tetap dibawah sini, boleh pulak ada yang ambik list nama tetamu majlis kat situ..heheheh lawak sangat.


Habis kat situ, kami pecut ke Sungai Petani tugasan untuk bergambar dengan Menara Jam Ikonik Simbol Sungai Petani, kendian terus ke Street Art di kawan SP jugak...haaaaa kat sini rata² semua jadi buntu sebab soalan yg dibagi fuhhhhh boleh tahan kretif, kebanyakan jawapannya berkaitan nama kedai dan info pasal kedai tersebut.






Puas berpeluh kat situ kemudian destinasi seterusnya ke Carnival Waterpark  dimana kebanyakan tugasan adalah untuk photographer mereka kenan snap gambar berdasarkan klu yang dibagi...bab main air semua orang suka...lagi² dah puas berpeluh....hahaha seronok pulak jadi kanak2 riang main air....hahaha.



Destinasi terakhir ialah di Cinta Sayang Resort, sebelum kami check in di Homestay Kampung Sungai Badak. Tugasan dan soalan kat sini dah agak senang dimana kesemua tugasan menghendaki kami bergambar...haha bab bergambar bab paling aku suka...hahaha.




Selesai tugasan disini kami berehat minum petang sebentar sebelum berangkat ke Homestay Kampung Sungai Badak dimana destinasi terakhir untuk hari pertama.






Di Homestay kami disambut meriah oleh peduduk kampung dan pemilik homestay, kami dihidangkan makan malam ala kampung yang sangat sedap, sambil itu ada juga demonstrasi pembuatan karipap pusing dan kuih karas.





Kami debahagikan kepada keluarga angkat masing² dan bermalam dirumah keluarga angkat. Alhamdulillah keluarga angkat kami sangat ramah dan baik.



Bermula hari ke-dua dan hari terakhir VM2020 Photo TreasureHunt, kami bersarapan di Homestay sebelum menuju ke Destinasi terakhir iaitu di Puncak Gunung Jerai. Bergambar ramai² bersama penduduk kampung dan ahli keluarga angkat, walaupun cuma semalaman tapi kemesraan yg ditunjukan buat kami rasa sebak.

Menuju ke Gunung Jerai dengan Jentera buatan German seolah olah  jalan seperti di atas Jalan rata, Terima kasih Cycle and Carriage untuk tajaan kereta Mercedes sepanjang aktiviti TreasureHunt.








Setibanya kami di puncak, kami disambut oleh kakitangan The Jerai Hill Resort Gunung Jerai dan meneragkan tentang tugasan, tapi untuk mulakan tugasan kami perlu bermain permainan dimana dikehendaki ambil kelapa 100 meter dihapan dengan mata tertutup hanya fokus arahan oleh ahli kumpulan...ahah memang aku lah yg kena buat, haha seronok wei.



Ok selesai game tadi, kami dikehendaki selsaikan 5 tugasan yang berbagai bentuk terasa seperti di kem Team Building pulak...hahaah.
Ada tugasan kopek kelapa tua, susun puzzle, susun paku, bagi aku sangat seronok.










Selesai semua tugasan kami Berkumpul di dewan untuk upacara penutup dan penyampain hadiah untuk pemenang sambil makan tengah hari.  Hadia pertama berupa 
wang tunai RM1600, RM1200 untuk tempat kedua dan RM800 untuk tempat ketiga.




Walaubagaimanapun pasukan aku tak ad rezeki nak menang, tapi tapi tapi...aku menang cabutan bertuah dapat Vacuum cleaner...ohsem kan.

Berakhir lah sudah VM2020 Photo TreasureHunt di Lembah Bujang, satu event yang bagi aku sangat seronok, menarik sambil kita belajar tentang sejarah.

Terima kasih buat pihak Tourism Malaysia kedah, Tourism Malaysia Wilayah Utara, Cycle and Carriage dan semua pihak yang terlibat.

Negeri kedah memang awesome.

















Labels

  • (1)
  • (1)
  • (1)
  • (1)
  • (1)